وایفای چیست؟
وایفای چیست؟
امروزه هر جا که میرویم این واژه برایمان آشناست «وایفای».ممکن است بخاطر این باشد که یک رستوران مدعیاست که وایفای رایگان دارد یا یک دوستی که به دنبال رمز وایفای میباشد. شما همواره در حال استفاده از وایفای میباشید اما الان فرصت خوبیست تا آنچه که راجع به وایفای نمیدانید و اینکه چگونه کار میکند را بدانید.
وای فای چگونه کار میکند ؟
اگر چه وای فای معمولاً برای دسترسی به اینترنت توسط دستگاه های قابل حمل نظیر تلفن های همراه،تبلت ها، لپتاپ ها و مواردی دیگر استفاده میشود در واقع خود وای فای نیز میبایست به یک روتر یا یک نقطه اتصالی متصل گردد تا دسترسی به اینترنت را میسر سازد. وای فای، تنها یک اتصال بیسیم به آن دستگاه میباشد نه اینترنت.
همچنین وایفای دسترسی به یک شبکه محلی از دستگاه های متصل به آن را فراهم می کند که به کمک آن می توانیم به عنوان مثال به صورت بی سیم یک عکس را پرینت کنیم یا یک فید ویدیویی از دوربین های متصل به وایفای را بدون اینکه به صورت فیزیکی به یکدیگر متصلشان کنیم تماشا کنیم.
محدوده رایج یک وای فای استاندارد
محدوده رایج یک وای فای استاندارد در فضای باز تا 100 متر ممکن است برسد. ساختمان ها و دیگر اشیاء مانع امواج میشوند. به این دلیل بسیاری از وای فای ها محدودتر از این رقم میباشند که محدوده 10 الی 35 متری رایجترین آنهاست.قدرت آنتنها و فرکانس منتشرکننده نیز در محدوده شبکه موثرند.فرکانس های 5 گیگاهرتز و 60 گیگاهرتز محدوده موثر کمتری نسبت به فرکانس 2.4 گیگاهرتزی دارند.
هر کسی در محدوده یک شبکه با یک دستگاهی که با وای فای سازگار است میتواند یک شبکه را شناسایی کند و تلاش کند تا به آن متصل شود. اینجاست که مرز یک شبکه خصوصی با یک شبکه عمومی مشخص میشود که نگرانی های خاصی را بههمراه دارد. به این دلیل است که استاندارد هایی چون WPA،WPA2 و WPA3 وجود دارند و به این دلیل است که لازم است تا رمز عبور وایفایتان را تغییر دهید اگر فکر میکنید ممکن است کسی بدون اجازه شما به شبکهتان دسترسی دارد.
802.11 چیست؟
هنگامی که از وایفای،802.11 یا IEEE 802.11 سخن به میان می آید،تعدادی از پروتکل ها ارتباطاتی که ممکن است روی یک شبکه وایفای با فرکانس های متفاوت وایرلس رخ دهد را شناسایی می کنند.
قبل از تغییرات اخیر در نامگذاری قراردادی،802.11 نیز یک مولفه مشخص از نامگذاری هر نسل موفق ارتباط وایفای بود. عموماً به دنبال یک حرف یا دنباله ای از حروف،جزیی از نام تخصصی هر نسل وایفای شد.البته که امروزه از نام ها و نمادهای راحتتری برای نامگذاری نسل ها استفاده میشود.
چه دستگاههایی از وایفای استفاده میکنند؟
دستگاه های وایفای همه جا هستند. اکثر روترها از وایفای پشتیبانی میکنند و همچنین هر محصول هوشمند به یک ارتباط قوی و پایدار به اینترنت نیاز دارد.امروزه تمامی تلفنهای هوشمند، تبلتها، لپتاپها و حتی برخی از دسکتاپها نیز از این قابلیت پشتیبانی میکنند. همچنین به کمک یک دانگل USB نیز میتوان پیسی ها را به وایفای متصل نمود.
تلویزیون های هوشمند نیز از اتصال به وای فای پشتیبانی میکنند و همچنین بسیاری از دستگاه های اینترنت اشیاء همانند یخچالها و دوربینها،پرینترهای وای فای،اسکنرها، ساعتها،کنسولهای بازی،رادیوهای دیجیتالی وحتی ماشین ها نیز از این قابلیت پشتیبانی میکنند. استفادههای وای فای بینهایتند زمانی که دارید سرویسهای متصلشده را کنار هم میچینید.
پروتکل زیگبی
دستگاههایی هستند که میتوان به آنها مجاور وای فای گفت. این دستگاهها از امواج رادیویی به شیوه سنتی طیف وای فای استفاده میکنند که به دلیل اینکه به اینترنت بدینگونه متصل نمیشوند وای فای محسوب نمیشوند. به عنوان مثال پروتکل زیگبی که برای دستگاههای هوشمند کمبازده به وجود آمد تا متصل شوند و همچنان در شکل های دیگر موجود است.
بلوتوث نیز مثالی دیگر میباشد که روی فرکانس 2.4 گیگاهرتزی کار میکند همانند وای فای اما از آن برای اتصال دو دستگاه مجاور به یکدیگر استفاده میشود.سپس وای فای دایرکت که از امواج وای فای برای یک ارتباط شخصی، امن و مستقیم استفاده میکند اما نمیتواند یک شبکه عظیم آنلاین دیگر ایجاد کند.
تفاوت میان نسلهای وای فای چیست ؟
اولین شبکه وایرلس در سال 1971 خلق شد که با نام ALOHAnet شناخته میشود که پیشرو در استانداردهای مدرنی چون 802.11 بود که نویدبخش کانسپتهای شبکه بیسیم در دهه های بعد شد.
در سال 1997 تنها پروتکل 802.11 نبود که منتشر میشد بلکه سرعتی برابر با 2 مگابیت بر ثانیه با خود به همراه داشت که 2 سال بعد بهبود بخشیده شد و سرعت آن به 11 مگابیت بر ثانیه میرسید و استانداردش 802.11b بود.
در همان سال اتحادیه وایفای متوجه این شد که علامت تجاری وایفای، سرپرستی توسعه تکنولوژی و اعطای گواهی به کمپانیهایی که میخواهند دستگاههایی با سازگاری وایفای به فروش برسانند برای آنها سودآورتر خواهد بود که امروزه هزاران شرکت غولهایی همچون اپل،دل و فیسبوک میباشند.
نسل های بسیاری از ارتباطات وایفای در دو دهه اخیر منتشر شدهاند همانند 802.11n و 802.11ac و 802.11ax .این تکنولوژی ها با ارتقا پتانسیل فرکانس ها برای بهبود دسترسی راحتتر به شبکه و بالابردن نرخ انتقال دادهها موثر واقع شدند.
کوچ به وای فای 6
وایفای 6 چیزی فراتر از یک اسم قراردادی جدید است.همچنین یک ارتقای حجیم برای استاندارد وایفای میباشد که عملکرد وایفایها را تغییر میدهد. برخی از امکانات مهمی که وایفای 6 به ارمغان میآورد از این قبیل میباشد.
تاخیر کمتر:
بدین معنی است که داده روانتر و با تاخیر کمتر و روی هم رفته با تجربهای بهبود یافته در جریان است.
سرعت بسیار بیشتر:
وای فای 6 مشخصا سرعت انتقال داده را بهبود بخشیده به گونهای که برای اتصال به یک دستگاه بهبود 60 درصدی سرعت را مشاهده میکنیم. اما وایفای 6 برای شبکههای شلوغ نیز طراحی شده است بهگونهای که هنگامی که بسیاری از جمعیت همزمان به یک وایفای متصل شدهاند، شما یک بهبود چشمگیر و خارقالعاده را مشاهده میکنید خصوصا در مکانهای شلوغ.
عمر باتری بهتر:
به دلیل اینکه وایفای 6 بازده شناسایی و مکانیابی دستگاهها را بهبود بخشیده، تاثیر مستقیمی روی عملکرد کلی و عمر بهتر باتری دستگاهها گذاشته است.تنها به دلیل اینکه دستگاه شما اکنون زمان کمتری را برای جستجوی وایفای صرف میکند.
وایفای خانگی بهتر:
وای فای 6 و MU-MIMO پیشرفته آن بسیار برای یک خانه متوسط،جذاب است.اتصال همزمان 8 دستگاه بدون کندی در هر دستگاه و کیفیت بالای اتصال و پایداری بیشتر از مزایای آن میباشد.
روتر های سازگار با وایفای 6 در حال رشد و توسعه میباشند اما اکنون برای تمامی دستگاه ها موجود نیستند.
ارتقای تکنولوژی موجب اطمینان یافتن از اینکه روزی تمامی دستگاهها از وای فای 6 به طور پیشفرض پشتیبانی کنند میشود.
استاندارد 802.11 همچنان به عنوان پرفروشترین شناخته میشود اما شما هر وقت که بخواهید میتوانید آن را عوض کنید.روتر و دستگاه شما باید با استانداردها سازگار باشند تا شما بتوانید از مزایای وای فای 6 بهره ببرید. متاسفانه امروزه تعداد کمی از دستگاه ها با وای فای 6 سازگارند و تا زمانی که تکنولوژی ارتقا پیدا نکند وای فای 6 به عنوان یک استاندارد رایج نخواهد بود.